Ironia....to była ironia....(mam nadzieję:P)
Oczywiście że ironia. Ale po tym niepewnym stwierdzeniu przez Ciebie tego faktu muszę wywnioskować, że dosyć często na waszym forum pisane są takie "kfiatki", tyle że w moim przypadku jako żart, w innych na serio? ;)
To by pasowało do kultury wczesno słowiańskiej. Bo na wschodzie jak i na południu słowianie organizowali wielkie hordy przy których połowa ludzi nie miała kolczugi. Wyposażyć w drewniane miasta dać im helardykę umiłowania do koni jak to rosyjskie ludy.
A to przebija nawet tezę o kuszy powtarzalnej w każdym chińskim domu... Mówiąc wczesno słowiańskiej masz na myśli oczywiście VI-VIIIw.? Eh, nie wiem od czego zacząć.
To może od...
[...]hordy[...]wyposażyć w drewniane miasta
Taaak, dać każdemu miasto na własność. Jak się domyślam, chodziło Ci o tarczę(co rzecz jasna jeśli chodzi o uzbrojenie jest prawdą, bo produkowano je masowo, ze względu na ich kiepską jakość i krótki okres przydatności podczas walk. Słyszałem nawet, że niektóre egzemplarze miały 5mm grubości (sic!)) , ale i tak zabawnie wygląda taka pomyłka... :P
dać im helardykę
Spadłem z krzesła jak to zobaczyłem. n/c
umiłowania do koni jak to rosyjskie ludy.
Zdunio, pamiętaj o interpunkcji. :P No i konie u Słowian w myśl bojową zaczęły być używane dopiero od Xw. Ale i tak nadal przeważały formacje piesze, bo były o niebo tańsze w utrzymaniu.
których połowa ludzi nie miała kolczugi
A niech to, ale Ci Słowianie byli biedni! Prawdę mówiąc, nie wiem, czy wtedy kolczuga u Słowian była, ale wiem, że kilka wieków później na kolczugę (jako najlepszy pancerz tamtych czasów?) było stać jedynie elitarną warstwę społeczeństwa, a ta nie stanowiła 50% ludności. Okropną bzdurę napisałeś. Kolczuga to zbroja ciężka, piechota która ją używała była piechotą ciężką, nie lekką.
organizowali wielkie hordy
Wielkie hordy? Jakie liczby masz na myśli? Bo i mongołowie przybywali hordą, a w ich wartość bojową nie ma nikt wątpliwości, a i rzymski stan wojskowy to w niektórych okresach kilkaset tysięcy żołnierzy. Słowianie byli dobrymi wojownikami, walczyli z Bizancjum i oblegali nawet Konstantynopol.
„Jeszcze się taki nie urodził i nie pojawił pod słońcem, kto by potrafił ujarzmić nasza potęgę. Myśmy przywykli do tego, aby panować nad cudzymi ziemiami, a nie by kto inny nad naszą; i tego jesteśmy pewni, póki istnieje wojna i miecz.”
Ale o tym się już rozpowiadać nie będę, bo to nie o tym temat. ;)